Najaar- planttijd

20-09-2020 Aan de zomer van 2020 lijkt maar geen einde te komen. Wat een heerlijke warme dagen hebben wij nog steeds zo eind september. Ook de komende week blijft het nog erg zonnig en warm. Vele tuinliefhebbers genieten nog dagelijks van het heerlijke zonnetje in hun (fruit) tuin. Vaak rijst dan de vraag wanneer moet ik eigenlijk die fruitboom planten? Eigenlijk is het antwoord daarop heel simpel. Een fruitboom die je aanschaft bij Eigenfruit.nl is potgekweekt en kan het hele jaar door geplant worden. Doordat deze bomen potgekweekt zijn blijven alle wortels van de boom intact en zal deze direct in de volle grond verdergroeien!

Kun je dan elke boom in het najaar planten? In principe kan dat. Echter is het af te raden om een vorstgevoelige plant in het najaar te planten.Van vijgenboom Rouge de Bordeaux is zon vorstgevoelig exemplaar. Een jong aangeplant exemplaar zal eerder schade van de vorst ondervinden.

Plant ook geen fruitboom als de grond bevroren is of bij vorst. Door de lage temperaturen kunnen de wortels beschadigd raken. Ook kun je de plant dan niet goed planten. De grond zal dan bestaan uit harde blokken en zal dan niet goed aansluiten rondom de wortels. Hierdoor kunnen de wortel uitdrogen of kan de boom scheef komen te staan. Dit zal in het najaar echter niet gauw voorkomen.

Zorg ervoor dat de planten genoeg water krijgen. Het mag dan wel al bijna oktober zijn, we hebben nog niet veel regen gehad en de boom heeft nog niet de kans gehad om te wortelen.

Als je deze punten in acht neemt is planten in het najaar goed mogelijk! De plant kan dan zelfs voor de winter nog extra wortels aanmaken en zich al aan de grond hechten. Hierdoor is succes in het volgende jaar gegarandeerd!